Körschema för april och maj 2011

När detta skrivs första veckan i mars, ligger snötäcket fortfarande ett par decimeter tjockt över odlingarna. I någon enstaka smältlucka i sydkant sticker mörkgröna jordgubbsblad (av den rikgivande sorten Honaye) fram, och en och annan rund tunnelöppning som sorken tagit upp visar, att det pågår liv och aktivitet under snön. Mot sorken finns en hel del åtgärder att välja på, om du inte vill ha den för nära. Vi odlar en ganska fin hybrid av Lewisia longipetala, vid namn ”Little Plum”, men ett år fanns nästan inga plantor att kruka in efter frilandsövervintring. Sorken hade gått radvis och betat lewisiorna underifrån, som om de varit morötter. Vi valde att mängdplantera kirgislök, Allium aflatunense, som ju också är en vacker vår- och försommarblommande rabattperenn, och en del kejsarkrona, Fritillaria imperialis. Det blev snabbt sorkfritt. Vart den lille kamraten än grävde, så slog löklukten in i gångarna.

Närbild av kirgislök, Allium aflatunense

Närbild av kirgislök, Allium aflatunense

För att försäkra dig om att vi har möjlighet att ta med önskade sorter och arter, eller för att hjälpa oss att tillgodose just ditt behov av perenna plantor är det säkrast att beställa plantor för leverans till något av nedanstående evenemang.

April

Plantskolans första månad på turné för året. Till en början är sortimentet begränsat av årstiden, men det fyller ut så småningom, efterhand vi hinner gräva upp och kruka in övervintrat material.

Hus & Hem, Yllan Mässcenter i Kristianstad

1-3 april, fredag-söndag: Till Kristianstad tar vi säkert med välrotad och frilandsodlad kirgislök (som vi tipsade om ovan). Kraftiga plantor av vitblommande alunrot är ett annat säkert kort, i övrigt får vi vänta tills snön smält av, och tjälen släppt så pass att de går att få en spade i jorden.

Din Trädgård, Conventum i Örebro

8-10 april, fredag-söndag: Till Örebro hoppas vi kunna ta med en del fina hybrider av trädgårdsriddarsporre.

Gölingstorp

16 april, lördag: Långt ute i ingenstans, invid ett vägskäl, anordnas vår och höst traditionsenligt Gölingstorps marknad. Gölingstorps marknad utgår tyvärr till fördel för trädgårdsmarknaden i Lilla Böslid nedan.

Lilla Böslid

16-17 april, lördag-söndag: Hallands Hushållningssällskap arrangerar påskmarknad med fokus på mat, trädgård och konst. Halmstads Trädgårdsförening medverkar. Lilla Böslid ligger 10 km syd om Halmstad.

Nossebro

27 april, onsdag: Årspremiär i Nossebro, samhället med de många plantskolorna i närområdet och den sakkunniga och intresserade trädgårdspubliken.

Pålsboda

30 april, lördag: Vårmarknad i södra Närke.

Maj

Andra turnémånaden för året. Nu skall det huvudsakliga sortimentet från plantskolan finnas till förfogande. Det är fortfarande framförallt övervintrat material som erbjuds, men så småningom kommer även årsplantor i sortimentet.

Godegård

1 maj, söndag: På väg hem från södra Närke passar plantskolan på att stanna till för utställning i norra Östergötland.

Rättviks vårmarknad

6-8 maj, fredag-söndag: Äntligen vårmarknad i Rättvik! Sol över Siljan, björkar som slår ut och en lugn och sansad publik. Här är vår utställning också i stort sett komplett, när det gäller det frilandsövervintrade sortimentet. Du hittar oss vid Centralgatan, i tallskogen ovanför Knektplatsen.

Brunneby Trädgårdsmässa i Borensberg

14 maj, lördag: Allt ser lovande ut inför premiären av trädgårdsmässan vid Brunneby Musteri, där siktet är inställt på hög utställarkvalitet och spännande trädgårdsmöten.

Hem och Trädgård, Wapnö i Halmstad

20-22 maj, fredag-söndag: Vi intar vår vanliga position ovanför dammen med utsikt över mässområdet. Wapnös rustika parkmiljö är promenadvänlig och serveringen rekommenderas.

Mer om kommande evenemang

Det planerade körschemat underhålls kontinuerligt på hemsidan, så kika gärna in emellanåt för att hålla dig uppdaterad. Om du redan nu vill veta hur planerna ser ut längre fram i tiden, kan du ta kontakt med oss för att se vilka evenemang vi hunnit planerat in och vilket sortiment plantskolan kan tänkas erbjuda där. Ju närmre tidsmässig förfrågan desto bättre noggrannhet på förutsägelsen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *