Riddarsporre, riddarsporrar!

Nu finns det en introduktion till plantskolans sortiment av riddarsporrar, uppdelad i var sin sida om hybrider och naturarter av riddarsporre. Läs gärna om urval och selektering av hybrider och kika på inspirerande bilder för skötsel av riddarsporrar.

Som du kan läsa i den tidigare publicerade artikeln om förökning och förädling av riddarsporrar är det viktigt att vårda önskvärda attribut hos odlingsvärda exemplar. Lennarts nuvarande favorit bland riddarsporrarna, Drakriddarsporren, har i plantskolans odlingar visat ett antal variationer som blivit grunden för selektering av kommande frölinjer. Vi planerar att publicera en liten informationssida om projektet inom kort. Under tiden, om du hittar en egen favorit bland naturarterna, kan du planera för att selektera din egen frölinje…

2 reaktion på “Riddarsporre, riddarsporrar!

 1. Ann

  Underbart Lennart! ser fram emot att träffa dig, och botanisera i ditt stora urval av riddarsporrar på Sofiero Slott i Helsingborg på Den Stora Trädgårdsfesten 26-28 augusti. Hoppas du har många nyheter med dig!

  Svara
 2. Karin Wennerhult

  Hej Lennart!

  Va roligt att råka på denna sidan om riddarsporrar.
  Den är en riktig favoritblomma för mig, men tyvärr har jag misslyckats med dem plantorna jag köpte (på en renommerad trädgårdshandel) för tre år sedan. En kompis till mig tyckte det var jättekonstigt och sa att riddarsporrar kan man i princip inte utrota. Dem är tåliga.

  Nåväl, jag köpte 5 st plantor i olika blå färger, vit samt en lila riddarsporre. Jag planterade dem på ett halvskuggigt ställe då jag trodde att blomningen skulle förlängas lite på det viset.De blommade jättefint direkt efter att jag planterat dem. Året därefter var de väldigt glesa och en utav sorterna hade dött. Jag flyttade dem då till ett soligare läge med aningens torrare jord. På höger sida om dem fanns en klätterros och på vänster sida en kantnepeta. De ville inte växa till sig där utan ytterligare två plantor dog. Så förra året flyttade jag dem till ett halvskuggigt läge igen, men också det med lite mer sol. I år kom bara en planta upp med två stänglar och de var inte högre än 50-60 cm(ursprungligen 120-150 cm). Nu är jag rädd att sista plantan ska försvinna för mig till nästa år och undrar förstås vad jag gör för fel eller vad som är orsaken. Skulle gärna köpa nya plantor men är lite orolig för att de också ska dö.

  Nu i vintras hade vi i princip ingen snö här i Helsingborg, medan de två föregående åren hade 3 mån resp 4 månader med snö i ett sträck och kallare än vi överhuvudtaget brukar ha i Helsingborg. Jag vet inte om det kan ha varit kyla eller mycket fukt på vintern som gjort att de inte överlevt?

  Har du något råd att ge i denna situation eller bör jag ge upp tanken på att ha riddarsporrar i min trädgård(som jag för övrigt planterat till att bli en lite gammeldags mormorsträdgård) Trädgården ligger mot nordöst, så en stund på morgonen har jag en liten flik med sol och sedan är där sol em och kväll. Trädgården blommar för fullt med klätterrosor, lavendel, kantnepeta, syren, hortensia, pion, funkior, plymspirea och astillbes. Sommarblommor som luktärtor, Jungfrun i det gröna, Rosenskära, Linblommor samt stockros.

  Fler sorter som dött för mig är Ormrot, Höstvädd, Solhatt och Veronika. Hoppas du kan hjälpa mig något vad som kan vara felet.

  Med bästa hälsningar och önskan om en fortsatt fin sommar!
  / Karin Wennerhult

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *