Körschema för våren 2012

Efter en vinter med ömsom mildväder, ömsom rejäl vinterkyla blev det plötsligt vår med snösmältning i stort sett avklarad i mitten av mars, och det är ju tidigt. Fortfarande håller tjälen odlingen i ett fast grepp, men till slutet av månaden ska så pass vara inkrukat att säsongspremiär kan genomföras.

En del trädgårdsriddarsporrar av hög kvalitet liksom naturarter av släktet Delphinium bör finnas med. Frilandsövervintrade andraårsplantor i bådadera fallen. Idag (12/3) så lyser de första synliga tillväxtpunkter millimeterstora i centrum av det som var fjolårsstängel. Först vårvakna är nästagenerationen efter ”Molly Buchanan” − mer än halvsekelgammal namnsort från Blackmore & Langdon. Blå färg hos trädgårdsriddarsporre skiftar gärna litet (och ibland rejält). ”Molly Buchanan”s enhetliga, mättade och mörkt mellanblå nyans brukar fortfarande anses oöverträffad. Även nästagenerationen efter ”Elisabeth Cook” – vackrast av alla moderna vita namnsorter ? – syns som pyttesmå stjälkanlag, ljust gröna i jämförelse med ”Molly Buchanan”s som i det här skedet är rödvioletta. Ändå kan man inte vara riktigt säker. Vitt är recessivt anlag hos trädgårdsriddarsporrar, blått dominant.

För att försäkra dig om att vi har möjlighet att ta med önskade sorter och arter, eller för att hjälpa oss att tillgodose just ditt behov av perenna plantor är det säkrast att beställa plantor för leverans till något av nedanstående evenemang.

April

Plantskolans första månad på turné för året. Till en början är sortimentet begränsat av årstiden, men det fyller ut så småningom, efterhand vi hinner gräva upp och kruka in övervintrat material.

Din Trädgård, Conventum, Örebro

30-31 mars och 1 april, fredag-söndag: Till Örebro hoppas vi kunna ta med en del fina hybrider av trädgårdsriddarsporre. Vita (A. stipitatum) och violetta (A. aflatunense) Allium får också ut och resa, liksom kraftiga plantor av strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida v. deamii, mer lättodlad i torra lägen än den vanligare v. sullivantii ”Goldsturm” och med varmare gul färgton.

Pålsboda

28-29 april, lördag-söndag: Vårmarknad i södra Närke.

Maj

Andra turnémånaden för året. Nu skall det huvudsakliga sortimentet från plantskolan finnas till förfogande. Det är fortfarande framförallt övervintrat material som erbjuds, men så småningom kommer även årsplantor i sortimentet.

Godegård

1 maj, tisdag: Liksom förra året ställer planskolan upp utställningen i norra Östergötland första maj.

Rättviks vårmarknad

4-6 maj, fredag-söndag: Full utställning. Ring 070 28 37 347, om det är något särskilt du vill se.

Brunneby Trädgårdsmässa, Borensberg

11-13 maj, fredag-söndag: Efter succén vid premiären 2011 har mässan utökat med en ny dag inför årets upplaga – Brunneby Trädgårdsmässa 2012. Vi hoppas på gott väder, som i fjol och förutspår strålande humör!

Wapnö Hem & Trädgård

18-20 maj, fredag-söndag: Vacker lantbruksmiljö modell större med bra servering.

I kikarsiktet

Det kommer detaljerade planer inför sommaren, men vi har redan bokat in ett antal evenemang, här en förhandsvisning!

Ramkvilla marknad

2 juni, lördag: Alla vägar leder till Ramkvilla, men ingen är bra. Kurvor, backar och hål i vägbanan vilken väg du än väljer (men väldigt vackert när du till sist kommit fram).

Rottneros Park, Trädgårdsfestivalen

7-8 juli, lördag-söndag: En av landets vackraste öppna parker, nära Sunne.

Mer om kommande evenemang

Det planerade körschemat underhålls kontinuerligt på hemsidan, så kika gärna in emellanåt för att hålla dig uppdaterad. Om du redan nu vill veta hur planerna ser ut längre fram i tiden, kan du ta kontakt med oss för att se vilka evenemang vi hunnit planerat in och vilket sortiment plantskolan kan tänkas erbjuda där. Ju närmre tidsmässig förfrågan desto bättre noggrannhet på förutsägelsen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *