Plantskolan

Intresset för perenna växter kommer ursprungligen från eternellodling, som via riddarsporrar och ädeltistlar genom åren fasats över till ett starkt fokus på härdiga fleråriga plantor.

Larssons Plantskola

Lennart Larsson bland riddarsporrar på plantskolan.

Lennart Larsson bland riddarsporrar på plantskolan.

Larssons Plantskola, Ulricehamn är en plantskola med intriktning på perenner. Plantskolan har en stor variation i sortimentet där den gemensamma nämnaren är härdighet. Alla perenner odlingstestas nämligen i zon V på det sydsvenska höglandet i Västergötland. Samtliga perenner drivs upp utomhus och övervintras på friland. Eftersom plantskolan har plantor som lämpar sig i det flesta av Sveriges odlingszoner turnerar Lennart Larsson landet runt på trädgårdsmässor och marknader för att du skall få tillgång till de perenner som klarar sig bäst och underlättar underhållet av din trädgård.

Specialinriktningen för plantskolan är riddarsporrar, både hybrider och naturarter. Från hybriderna, främst trädgårdsriddarsporrar. På vårkanten är det främst frilandsövervintrade plantor från den föregående säsongen som hanteras, men redan mot försommaren finns ettårsplantor representerade. För ettårsplantorna utgör utvalda namnsorter som handpollinerats föräldragenerationen. Bland naturarterna hittas bland annat Drakriddarsporre, som är en av odlingsfavoriterna.

När en riddarsporre blommar är det ingen som undgår att se den, ingen som bara går förbi den. Det är den man först lägger märke till, tar över scenariet när den blommar. Är The Queen of the border som engelsmännen säger.

Av flera skäl finns det särskilt goda möjligheter att lyckas med just riddarsporrar. Det finns ett stort antal odlingsbara och odlingsvärda arter och de flesta sätter rikligt med frö också i vårt klimat.

Riddarsporrar

Till de absoluta favoriterna på plantskolan hör riddarsporrarna (släkten Delphinium), som Lennart Larsson har stor erfarenhet av att förädla och föröka. Som medlem i The Delphinium Society (riddarsporresällskapet), bidrar plantskolan aktivt till underhåll och förädling av bland annat brittiska frölinjer. Plantskolan har också landets största utbud av naturarter av riddarsporre. Lennart, som dessutom har publicerat ett par artiklar om riddarsporrar, hjälper gärna med skötselråd för nybörjare såväl som till blivande riddarsporre-experter. Läs gärna mer om plantskolans riddarsporrar!

Lennart Larsson har även skrivit ett par artiklar om riddarsporrar för den som vill fördjupa sig ytterligare.

Klockor

En annan viktig grupp perenner på plantskolan är klockorna (framförallt släkten Campanula). Plantskolan har ett stort utbud klockor som lämpar sig för skuggiga såväl som soligare platser i trädgården. Precis som för riddarsporrarna finns det plantor som bryter den blå-vita trenden i perennrabatten, men i det här fallet är det frågan om utmärkta arter perenner med bra härdighet och lång blomning, som Ullungklocka och Prickklocka. Läs mer om odlingsvärda klockväxter för din trädgård i en tidigare publicerad artikel.

Övriga perenner

Lennart Larsson med snittblommor från Alpmarton (Eryngium alpinum)

Lennart Larsson med snittblommor från Alpmarton (Eryngium alpinum)

Larssons Plantskola har utöver riddaresporrar och klockor ett stort utbud perenner. Det är allt från små försiktiga plantor som lämpar sig i stenparti, som Lewisia, till traditionella rabattfyllare man gärna hittar vid gamla torp, som Lammöra. Med ett förflutet som eternellodlare har Lennart Larsson även ett antal ädeltistlar i sitt sortiment perenner. Om du är intresserad av exempelvis Bolltistlar, Alpmarton, eller namngivna förädlingar av Rysk Marton kan det vara bra att anmäla intresse i förväg, då det sortimentet inte alltid får lika stort utrymme i plantskolans utställningar på trädgårdsmässor och marknader som övriga perenner. En grupp plantor som ofta följer med på turne är Stockros. Som tvååriga är Stockrosen något av ett undantag i plantskolans sortiment, men fråga gärna så får du tips på hur du kan förlänga Stockrosens livslängd!

En reaktion på “Plantskolan

 1. göran wester

  hej lennart.
  vi träffades på sofiero i aug. då jag handlade lite av dig.
  vi hade också ett samtal om du kunde besöka riksmötet TA i växjö i juni på växtmarknaden, och om du ville hålla föredrag för kretsar och trädgårdföreningar.
  vill du vara snäll och ringa upp mig dagtid 036-168780 kvällstid 036-76965
  eller maila ditt tele så ringer jag upp dig.

  Hälsningar
  Göran Wester

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *